O nama

Radioklub Velika Gorica  9A1CFR utemeljen je na inicijativu udruženja građana stanovnika Velike Gorice i okolice 23.05.1972 godine i prvi put je registriran 05.06.1972 godine.

Temeljni ciljevi osnivanja kluba  bili su i jesu 
       – zaštita i promicanje prava čovjeka na slobodno interesno udruživanje u narodnoj tehnici (današnjoj tehničkoj kulturi)
       – razvitak i promidžba tehničke kulture,a osobito iz područja amaterskih komunikacijskih tehnika
       – obuhvat što večeg broja građana, a posebice djece i mladeži
       – radiokonstruktorstvo i samogradnja uređaja
       – amaterska radiogoniometrija (ARG)
       – organiziranje natjecanja,susreta i izložbi postignuča uradaka članova kluba
       – sudjelovanje na manifestacijama u organizaciji drugih udruga,saveza i zajednica
       – nabavkom opreme i ustrojem aktivnosti i osposobljavanju članova za obranu domovine i zaštitu ljudi i imovine
Na početku djelovanja nabavljena su dva UKV uređaja, a prostorije kluba koristile su se zajednički sa odjelom za zaštitu i uzbunjivanje .
Članovi kluba su se pokazali da su iz entuzijazma i ljubavi prema radio tehnici osnovali radioklub,koji je okupljao značajan broj odraslih i posebno
veliki broj učenika zahvaljujući predavanjima i edukaciji koja se provodila po školama.
Radioklub Velika Gorica je inicijator i organizator UKV natjecanja “POKUPLJE” gdje su kao suorganizatore obuhvatili radoklubove iz sliva rijeke Kupe,tako da je to danas natjecanje međunarodnog karaktera ,te se i nakon više od 40 godina tradicionalno održava.
Članovi radiokluba redovno učestvuju u akcijama crvenog križa i nažalost u čestim poplavama na posavkom dijelu opčine.
U obrani domovine u domovinskom ratu učestvovalo je 27 članova radiokluba , što bivših što sadašnjih, od koji su neki obnašali i zapovjene dužnosti.
Nakon domovinskog rata pokrenuli smo opet našu osnovnu djelatnost u radu sa djecom i mladima,tako da svaku godinu osposobimo između 20 i 30 učenika za KMT natjecanje Hrvatske zajednice tehničke kulture u radioamaterskoj goniometriji (ARG) a uzimamao i učešča na natjecanjima za državno prvrenstvo koje organiziraju radioklubovi  Hrvatskog radioamaterskog saveza..
Dugo vremena bilo je potrebno da se dokažemo državnim organima da smo mi društveno potrebni,pa je slijedom toga i financijka pomoć za nabavke uređaja i konstuktorskog materijala i dijelova omogučila da danas radioklub Velika Gorica posjeduje 6 KV(kratko-valna) radio uređaja, 3 UKV(ultra-kratko-valna) uređaja i kompletnu opremu za učešča i održavanje ARG natjecanja na KMT razini i državnom prvenstvu.
Aktivno učestvujemo nešto manje na UKV natjecanjima,ali zato na KV natjecanjima aktivnost je zavidna,a isto tako i rezultati.
Osvojili smo nekoliko prvih mjesta na svjetskim natjecanjima što dokazuju plakete i diplome u prostoriji PPS.
Godišnje učestvujemo na više od 40 što KV što UKV natjecanjima što na nivou Republike Hrvatske, a što na svjetskom nivou.